Extra ukusne i mekane zemičke za doručak kojima će se svi obradovati.
Sastojci:
– kvasca pola paketića
– šećera kašičica
– soli kašičica
– vode 2 dcl
– brašna 300 gr
– jaje 1
– ulja malo
Za mazanje:
– žumance 1
– susam za posipanje
Uputstvo za pripremu:
U mlakoj vodi (mlijeku) promješajte kvasac sa kašičisom šećera, dodajte jaje so i brašno i zamjesite tijesto. Ostavite da stoji da se udvostruči.
Nadošlo tijesto premjesite i podjelite na manje dijelove. Oblikujte loptice i rasporedite u nauljen pleh.
Premažite žumancetom i pospite susamom. Nožem zasjecite vrhove zamički da izgledaju dekorativnije.
Pecite u zagrijanoj rerni na 250 stepeni dok ne porumene. Izvadite iz rerne i pokrijte krpom da omekšaju.
Izvor: zdravlje-i-kuhinja.live
0 Primjedbe