Kako uopće početi pisati nešto suvislo o kolaču koji se zove Svekrvino oko?! Ili carevo oko ili slonovo oko??? Ma čije god da je oko, ne možeš nešto tako fino i slatko, nazvati tako grubo i nepromišljeno. Pogotovo kada je to kolač u obliku kugli koje se prerežu i tako prerezane poslužuju. Znači, ružniji naziv za kolač dugo ne sretoh i ružniju asocijaciju na ono što jedem. A slično su izreagirali svi kojima sam ponudila ovu slasticu i rekla da je to svekrvino oko. Ono, šta si rekla, svekrvino oko??? Jaaaaaaajk 🙂
I onda ljudi kušaju i ostanu oduševljeni okusom. I naravno, zanemare taj bezvezni naziv. Da se razumijemo, nemam ja ništa protiv svoje svekrve. Dapače, žena je divna i volim je kao vlastitu majku, ali ako već moram neki kolač posvetiti njoj, svekrvi, onda bih ga radije nazvala svekrvin kolač, svekrvin cvijet 😉 Razmišljala sam čak da odmah u startu promijenim naziv ovog kolača, ali onda eto ne biste znali o čemu se radi. Jer, ovo su prilično popularni božićni kolači u našem kraju 😉
Svekrvino oko je dakle kolač koji se radi bez pečenja. I u osnovu je to suha smokva punjena jezgrom oraha zamotana u finu kombinaciju oraha, keksa i čokolade. Predivna je to kombinacija okusa, a kada se te okruglice prerežu, izgledaju baš lijepo i dekorativno zbog tih nekoliko različitih slojeva. Svekrvino oko također spada u kolače koje nije teško napraviti. Najveći je problem (ako se problemom to uopće može nazvati) ugurati u suhu smokvu jezgru oraha. Jer, smokve su ljepljive, orah je velik i to sve skupa malo traje. No, kada to napravite, ostatak priče je prilično jednostavan. Mljeveni keksi, orasi, šećer i čokolada se lijepo povežu, smjesa se ohladi i onda se time obloži punjena smokva. I to je to. Treba samo sačekati da se sve skupa lijepo stisne u zamrzivaču, prerezati ih, i dobili ste jako lijepi i dekorativni dodatak pladnju sa božićnim kolačima.
Svekrvino oko
POTREBNO:
- 250 g oraha
- 200 g keksa pettit beure (ili plazma)
- 180 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žličica ruma
- 150 g maslaca ili margarina
- 200 g čokolade za kuhanje
- 200 ml vode
I još:
- 24 suhe smokve
- 24 polovice jezgre oraha
- 100 g kokosovog brašna
- 100 g mljevenih oraha
PRIPREMA:
- Zakuhati vodu sa šećerom, vanilin šećerom i rumom. Dodati maslac i čokoladu pa promiješati da se otopi. Tada dodati 250 g mljevenih oraha i 200 g mljevenih keksa. Masu dobro izmiješati i ostaviti sa strane da se dobro ohladi.
- Suhim smokvama odrezati vrh kod peteljke, nožićem malo prorezati i napraviti prorez pa u njega pažljivo ugurati polovicu oraha. Prstima zatvoriti sa svih strana kako bi orah ostao unutar smokve. Nije ovo tako teško zato što je suha smokva prilično ljepljiva, samo treba malo upornosti 😉
- Napunjene smokve obložiti ohlađenom smjesom od oraha, keksa i čokolade. Za svaku smokvu biti će dovoljna 1 velika žlica smjese. Oblikovati kugle i odmah ih uvaljati dio u mljevene orahe, a drugi dio u kokos. Kugle ostaviti na pladnju da se dobro ohlade. Najbolje ih je staviti u zamrzivač na 1 sat otprilike. Tada ih izvaditi i prerezati na polovice. Narezane kolače na pladnju pospremiti na hladno do posluživanja. Znači, ne moraju biti u hladnjaku, ali ako vam budu stajali na sobnoj temperaturi, malo će opustiti. Balkon, špajza ili terasa će biti sasvim ok. Samo neka budu u zatvorenim kutijama.
Dobar tek!
Recept u slikama:
0 Primjedbe