Sastojci:
– 4 jaja
– 150 g kristal šećera
– 1 žličica ekstrakta vanilije
– 125 g maslaca
– 115 g brašna
– 500 ml mlijeka
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva i lagano uljem / komadićem maslaca premažite kalup u kojem ćete pripremati kolač. Uzmite jaja, odvojite žumanjke od bjelanjaka i stavite ih u odvojene posude.
Dodajte šećer u posudu sa žumanjcima i mutite minutu sve dok smjesa ne postane fine teksture i blijedo žute boje. Zatim ulijte ekstrakt vanilije i prethodno otopljen i prohlađen maslac dodajte u smjesu i mutite dok postepeno dodajete prosijano brašno. Postepeno usipajte mlijeko te cijelo vrijeme mutite smjesu koja treba postati rastresita.
Bjelanjke umutite u drugoj posudi tako da dobijete čvrsti snijeg. Pomoću špatule nježno dodajte bjelanjke u prethodno pripremljenu smjesu sa žumanjcima.
Dobivenu smjesu uspite u kalup i stavite u pećnicu. Vrijeme pečenja varira ovisno o jačini vaše pećnice, ali u prosjeku je za to potrebno između 40 i 60 minuta.
Ako se kolač trese nakon što prodrmate posudu, znači da nije još gotov. Provjeravajte ga svakih pet minuta sve dok se lijepo ne ispeče.
Kad bude pečen, izvadite ga iz pećnice, prevrnite na tanjur i ostavite da se ohladi. Slojeve nećete vidjeti s vanjske strane već kad ga budete rezali.
Nemojte ga rezati sve dok se potpuno ne ohladi.
Izvor dnevno.hr
0 Primjedbe