Autorica ovog recepta kaže da je nastao slučajno, zato što je imala mascaropne pred istekom roka, pa ga je htjela korisno upotrijebiti. Pustila je mašti na volji i nastao je izvrstan kolač.
Sastojci:
Biskvit:
- 5 jaja,
- 5 kašika šećera,
- 5 kašika brašna,
- 1-2 kašike kakaa,
- na vrh noža praška za pecivo
Čokoladni preljev:
- 1,5 dl slatkog vrhnja,
- 150 g čokolade za kuhanje,
- 1 kašika mljevenog šećera ili još bolje Nutelle
I još:
- 500 g mascarponea,
- 10 kašika mlijeka
Priprema:
Jaja dobro umutimo sa šećerom i dodamo brašno i kakao. Stavimo da se peče u velik pleh od rerne obložen papirom za pečenje. Pečemo približno 10 minuta na 180 °C, odnosno dok nije pečeno (zavisi od rerne).
Dok se peče biskvit, rastopimo nad parom čokoladu i slatko vrhnje. Rastopljenu čokoladu ohladimo da je mlačna i više puta promiješamo.
Pečen bisvit prerežemo na polovinu tako da dobijemo dva manja biskvita. Jednu polovinu bisvita navlažimo mlijekom, premažemo polovinom mascarponea i polovinom čokolade. Na to stavimo drugi biskvit i ponovimo postupak. Po želji ukrasimo.
Izvor: Krstarica.rs
0 Primjedbe