Okusima bogata i raznolika prekmurska gibanica jedan je od najpoznatijih specijaliteta iz Slovenije koji spaja okuse maka, skute, jabuka i oraha. Ova slastica iz našeg bliskog susjedstva jedan je od najraskošnijih kolača koje uopće možete zamisliti, te sasvim sigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Gore navedene namirnice osnova su za četiri različita i vrlo ukusna nadjeva. Budući da se svaki nadjev ponavlja čak dva puta jasno je kako je prekmurska gibanica svojim gabaritima zaista poseban kolač na kakav ne nailazimo često, a poslužena na stolu izgleda zaista impresivno.
PREKMURSKA GIBANICA – RECEPT ZA NAJPROBIRLJIVIJE LJUBITELJE SLASTICA
Svaki sloj se dodatno treba pokapati kiselim vrhnjem i otopljenim maslacem, a ovu drugu namirnicu koristimo i za premazivanje kora kojim se odvajaju slojevi. Na dnu se pak nalazi tanka podloga od prhkog tijesta s kojom dolazimo do devet impresivnih slojeva koliko ih ima ovaj nesumnjivo vrlo kaloričan kolač.
Ova slastica mnoge će podsjetiti na također izvrstan hrvatski kolač međimursku gibanicu za koju sam recept na blogu objavila prije nekoliko godina. Obje slastice imaju dosta toga zajedničkog, iako ima i nekoliko bitnih razlika poput različitog broja slojeva, podloge od prhkog tijesta i korištenja skute. No svaki sloj u oba recepta je poseban i prepoznatljiv, a ipak se svi zajedno spajaju u skladnu cjelinu koja oduševljava i najprobirljivije ljubitelje slastica.
Sve detalje kako se pravi ova izvrsna prekmurska gibanica pogledajte u novom video receptu:
Ako vam se dopao ovaj odličan kolač svakako probajte i gore spomenutu međimursku gibanicu, a uvjerena sam da ćete uživati i u ovim slasticama s izraženim domaćim štihom – odličnom sočnom kolaču od jabuka, preukusnoj sipanoj piti od jabuka, kao i zaista posebnom neobičnom kolaču od sira. Našu YouTube playlistu s odličnim izborom kolača i torti potražite na OVOM linku.
0 Primjedbe