PREKMURSKA GIBANICA

 Prekmurska gibanica

Okusima bogata i raznolika prekmurska gibanica jedan je od najpoznatijih specijaliteta iz Slovenije koji spaja okuse maka, skute, jabuka i oraha. Ova slastica iz našeg bliskog susjedstva jedan je od najraskošnijih kolača koje uopće možete zamisliti, te sasvim sigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Gore navedene namirnice osnova su za četiri različita i vrlo ukusna nadjeva. Budući da se svaki nadjev ponavlja čak dva puta jasno je kako je prekmurska gibanica svojim gabaritima zaista poseban kolač na kakav ne nailazimo često, a poslužena na stolu izgleda zaista impresivno.

PREKMURSKA GIBANICA – RECEPT ZA NAJPROBIRLJIVIJE LJUBITELJE SLASTICA

Svaki sloj se dodatno treba pokapati kiselim vrhnjem i otopljenim maslacem, a ovu drugu namirnicu koristimo i za premazivanje kora kojim se odvajaju slojevi. Na dnu se pak nalazi tanka podloga od prhkog tijesta s kojom dolazimo do devet impresivnih slojeva koliko ih ima ovaj nesumnjivo vrlo kaloričan kolač.

Ova slastica mnoge će podsjetiti na također izvrstan hrvatski kolač međimursku gibanicu za koju sam recept na blogu objavila prije nekoliko godina. Obje slastice imaju dosta toga zajedničkog, iako ima i nekoliko bitnih razlika poput različitog broja slojeva, podloge od prhkog tijesta i korištenja skute. No svaki sloj u oba recepta je poseban i prepoznatljiv, a ipak se svi zajedno spajaju u skladnu cjelinu koja oduševljava i najprobirljivije ljubitelje slastica.

Sve detalje kako se pravi ova izvrsna prekmurska gibanica pogledajte u novom video receptu:

Ako vam se dopao ovaj odličan kolač svakako probajte i gore spomenutu međimursku gibanicu, a uvjerena sam da ćete uživati i u ovim slasticama s izraženim domaćim štihom – odličnom sočnom kolaču od jabuka, preukusnoj sipanoj piti od jabuka, kao i zaista posebnom neobičnom kolaču od sira. Našu YouTube playlistu s odličnim izborom kolača i torti potražite na OVOM linku.

Prekmurska gibanica s četiri sloja

Prekmurska gibanica svojim je gabaritima zaista poseban kolač na kakav ne nailazimo često, a poslužena na stolu izgleda zaista impresivno.

Sastojci

  • 200 g oštrog brašna TIP400
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 praška za pecivo
  • 500 g vučenog tijesta gotove kore

Nadjev od maka:

  • 300 g mljevenog maka
  • 60 g šećera
  • 3 g cimeta
  • 1 dl bijelog vina

Nadjev od skute:

  • 1 kg skute
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer

Nadjev od oraha:

  • 300 g mljevenih oraha
  • 60 g šećera

Nadjev od jabuka:

  • 3 jabuke
  • 60 g šećera
  • limunov sok
  • 1 vanilin šećer

Premazivanje

  • 200 g kiselog vrhnja
  • 20 g šećera u prahu
  • 150 g maslaca

Upute

  • Prvo treba umijesiti prhko tijesto.
  • U posudu sipati brašno, dodati prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, sol, na komade narezani maslac i jaje.
  • Ručno umiješati da se svi sastojci spoje i dobije glatko tijesto.
  • Zatim pobrašniti podlogu i na njoj razvaljati tijesto na veličinu kalupa.
  • Ovaj naš kalup je promjera 24x24 centimetra.
  • Razvaljano tijesto prebaciti na kalup za pečenje te nožićem odrezati rubove gdje tijesto viri preko dna kalupa.
  • Zatim vilicom izbosti tijesto.
  • Listove vučenog tijesta narezati na širinu kalupa u kojem će se gibanica peći. Dužina tijesta ostaje ista.
  • Slijedi izrada nadjeva.
  • Za nadjev od maka u posudi pomiješati mak, šećer, cimet i doliti vino.
  • Sve dobro izmiješati da sva količina maka postane mokra i da se sastojci međusobno povežu.
  • Za nadjev od skute pomiješati skutu, šećer i vanilin šećer u homogenu smjesu.
  • Za nadjev od oraha izmiješati mljevene orahe i šećer.
  • Jabuke oguliti i naribati na veći ribež.
  • Iscijediti sok od pola limuna, uliti u jabuke, te dodati šećer i vanilin šećer.
  • Sve dobro izmiješati.
  • Treba napraviti i smjesu za premazivanje.
  • U kiselo vrhnje dodati šećer u prahu i izmiješati, a u posudi na štednjaku uz miješanje otopiti maslac.
  • Ako se radi s kalupom s pomičnim stijenkama, staviti ih i premazati s malo ulja.
  • Na tijesto koje se nalazi u kalupu staviti jednu koru, te je prstima pritisnuti uz tijesto.
  • Zatim je izbosti vilicom.
  • Višak kore pustiti preko rubova kalupa, te cijelom površinom unutar kalupa premazati otopljenim maslacem.
  • Na koru istresti polovicu nadjeva od maka i dobro ga rasporediti po čitavoj površini kalupa.
  • Zatim na par mjesta žlicom pokapati kiselo vrhnje, te također žlicom na par mjesta nanijeti otopljeni maslac.
  • Prekriti nadjev (presavinute prema kalupu) s ostatkom kore i nastaviti sa stavljanjem nove kore.
  • Prstima pritisnuti da se kore zalijepe za donji sloj, višak nove kore pustiti preko rubova kalupa te je izbosti vilicom.
  • Cijelu površinu premazati otopljenim maslacem.
  • Staviti polovicu nadjeva od skute i ravnomjerno ga rasporediti po kalupu.
  • Na par mjesta pokapati s kiselim vrhnjem a nakon toga i s otopljenim maslacem.
  • Presavinuti u kalup dio kore koji viri izvan kalupa.
  • Nastaviti koru tako da je pokrivena cijela površini kalupa (uzeti novu koru) i lagano pritisnuti da se zalijepi za donji nadjev.
  • Zatim vilicom izbosti koru, te premazati s otopljenim maslacem.
  • Sada na koru staviti pola količine nadjeva od oraha i ravnomjerno ga rasporediti.
  • Opet na par mjesta pokapati s kiselim vrhnjem a nakon toga i s otopljenim maslacem.
  • Opet staviti jednu koru, prstima je pritisnuti da se zalijepi za donji sloj i izbosti vilicom.
  • Premazati s otopljenim maslacem i rasporediti po cijeloj površini polovicu nadjeva od jabuka.
  • Na jabuke kapamo kiselo vrhnje a nakon toga i otopljeni maslac.
  • Sve prekriti s korom koju treba pritisnuti da se bolje zalijepi za donji sloj, ako ima viška kore prebaciti van iz kalupa, izbosti vilicom i premazati otopljenim maslacem.
  • Opet se stavlja sloj nadjeva od maka i slijedi cijela procedura stavljanja nadjeva do stavljanja sloja od jabuka.
  • Nakon stavljanja drugog sloja nadjeva od jabuka, nakapati kiselo vrhnje i otopljeni maslac.
  • Završni sloj radi se od dvije kore koje se nakon stavljanja na jabuke obrežu nožićem da ne vire iz kalupa.
  • Staviti donju koru i premazati je preostalim otopljenim maslacem.
  • Staviti gornju koru, izbosti je vilicom skupa s donjom korom, te je premazati preostalim kiselim vrhnjem.
  • Gibanica se peče u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva sat vremena.
  • Kad se ohladi, pospe se šećerom u prahu i uživa u bogatstvu okusa.
IZVOR; recepttura.com

Objavi komentar

0 Primjedbe