Lenja pita sa makom

 Pite sa jabukama, orasima, višnjama, suvo grožđe, rogač. . slatke, slane, ovake, onake pa što ne bi i sa makom. Više nego odlična je.

Lenja pita sa makom

Sastojci za kore:

– 500 gr brašna
– 250 gr margarina na sobnoj temperaturi
– 4 kašike šećera u prahu
– 2 žumanca
– 1 kašičica sode bikarbone
– 1/2 pakovanje svežeg kvasca
– malo mleka

Sastojci za fil:

– 350 gr mlevenog maka
– 150 gr šećera
– 300 ml vode
– 3 kašike meda
– 1 kašika džema od kajsija
– limun, kora
– 2 belanca

Priprema:
U malo toplog mleka stavite kašičicu šećera i dodajte kvasac. Ostavite da nabubri, a u međuvremenu malo brašna pomešajte sa sodom bikarbonom i margarinom. Dodajte žumanca, šećer i kvasac, kašiku pavlake i zamesite testo da bude elastično i da se lako oblikuje. Ostavite malo da odstoji dok pripremite punjenje. Kuvati vodu sa šećerom i kad provri dodajte mak. Kuvajte 7-10 minuta mešajući neprestano, zatim dodajte med, izrendanu koru od jednog limuna i džem od kajsija. Ostavite malo da odstoji pa dodajte belanda, i energično promešajte.
Podelite testo na 3 jednaka dela i razvucite tanak list. Stavite u pleh pek papir i na njega koru, pa je premažite dzemom i stavite pola fila, odgore druga kora i ponovite postupak, poklopite trećom korom.
Pecite na 180 stepeni 40-45minuta dok ne dobije zlatno žutu boju. Na kraju pospite prah šećerom.

IZVOR:domacirecepti.net

Objavi komentar

0 Primjedbe