Formom, okusom i načinom pripreme ova torta zaslužuje naći se na vašem popisu omiljenih. Spremite ovaj recept i isprobajte ga prvom prilikom!
Sastojci:
Biskvit:
8 jaja
220 g šećera
220 g oraha ili lješnjaka
1 vanilin šećer (ili čajna žličica ekstrakta vanilije)
1 jušna žlica iscijeđenog limunovog soka
Krokant (za posipanje i dekoraciju):
80 g oraha ili lješnjaka
80 g šećera
Nadjev:
600-800 ml slatkog vrhnja (mliječnog, ne biljnog)
3-4 vrećice šlagfixa (učvrščivača za šlag)
1 jušna žlica šećera u prahu (po želji)
1 vanilin šećer
Priprema
1. Za biskvit orahe ili lješnjake popržite u tavici (pržene lješnjake zamotajte u kuhinjsku krpu, te im trljanjem skinite opnu, za orahe nije potrebno).
Ohlađene stavite u najlonsku vrećicu, prekrijte krpom te usitnite batom za meso, ali ne presitno.
2. U posudi ispržite šećer do zlatno žute boje, a zatim mu dodajte usitnjene lješnjake ili orahe, dobro promiješajte te izlijte smjesu na nauljeni tanjur ili lim i ostavite da se ohladi. Isto ponovite i sa sastojcima za krokant.
Ohlađeni grilaž za biskvit ručno sameljite, a grilaž za krokant ponovo stavite u najlonsku vrećicu, prekrijte kuhinjskom krpom i usitnite ga batom za meso kako bi dobili komadiće.
3. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjke mikserom pjenasto istucite, a zatim im kuhačom umiješajte mljeveni grilaž.
Dodajte vaniliju i limunov sok, te na kraju lagano kuhačom umiješajte (malo po malo) tvrdo tučeni snijeg od bjelanjaka.
Biskvit izlijte u veliki lim od pećnice kojeg ste prethodno obložili masnim papirom, ili smjesu podijelite na tri dijela pa pecite tri kore (svaku posebno) u okruglom kalupu promjera 24 cm. Pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 °C otprilike 12-15 minuta (probajte drvenim štapićem kada je biskvit gotov jer vrlo je bitno da se biskvit ne presuši).
Ako ste biskvit pekli u limu za pečenje, ostavite ga u njemu da se i ohladi, a zatim ga nožem podijelite na tri jednaka dijela.
4. Za nadjev miksajte slatko vrhnje, kad se počne pjeniti dodajte učvrščivač i šećer po želji, te ga miksajte dok se ne zgusne.
5. Jednu koru pažljivo položite na tanjur za serviranje, tanko premažite šlagom, preko šlaga posipajte s 2-3 žlice usitnjenog grilaža, ponovo premažite šlagom, te stavite drugi list tijesta i ponovite postupak.
Gotovu tortu premažite šlagom i izvana te je ostavite da odstoji (najbolje preko noći).
Drugi dan dekorirajte prema želji i poslužite.
Izvor: tatyana / coolinarika. com
0 Primjedbe