Čokolada,čokolada… ne samo odličnog čokoladnog okusa, nego i jako dekorativan kolač.
SASTOJCI
BISKVIT:
– 4 žumanjka
– 180 g šećera
– 200 g margarina
– 100 ml mlijeka
– 300 g brašna + 1/2 praška za pecivo
– 5 bjeljanjaka
– 1 žlica kakaa
KREMA:
– 180 g čokolade
– 100 g šećera
– 9 žlica mlijeka
– 1 žumanjak
– 150 g margarina
– 100 g mljevenih oraha
I JOŠ (GLAZURA):
– 100 g čokolade
– 30 g putera
PRIPREMA
BISKVIT:
Žumanjke, šećer i margarin miksati. Dodati mlijeko, promiješati, dodavati brašno promiješano s praškom za pecivo.
Na kraju pažljivo umiješati snijeg od 5 bjeljanjaka (kuhačom).
Podijeliti na 2 dijela i u jedan dio dodati kakao.
Lim veličine 18 x 32 obložiti papirom za pečenje i izliti jedan biskvit i peći oko 15-tak minuta.
Isto tako ispeći i drugi biskvit.
Ja imam veliki lim i podijelim ga na 2 dijela te istovremeno ispećem oba biskvita. Na papiru koji stavljam u lim oznaćim sredinu, omotam komadić kartona alu folijom, stavim na sredinu i usipam oba biskvita.
SKUHATI KREMU:
Čokoladu, šećer, mlijeko i žumanjak kuhati. Kada zavri smanjiti vatru, miješati dok se čokolada otopi.
Dodati margarin i miješati dok se margarin otopi. Skloniti s vatre i dodati mljevene orahe.
Ostaviti da se malo prohladi.
Pećene biskvite izvaditi iz lima, ukloniti papir.
U lim vratiti smeđi biskvit, preliti s kremom i prekriti sa žutim biskvitom.
Lagano rukom pritisnuti i ostaviti da odstoji, najbolje preko noći.
Drugi dan preliti s čokoladnom glazurom i po želji posipati mljevenim orasima ili naribanom bijelom čokoladom.
GLAZURA:
Na pari otopiti čokoladu i puter miješajući da ne bude grudvica, preliti preko ohlađenog kolača.
Naravno, glazura se može napraviti i po nekom drugom receptu. Meni je ovaj način najbolji, a pravim tako već dugi niz godina.
Izvor: coolinarka.com
0 Primjedbe