Još jedna u nizu iz moje škrinjice, fina, starinska, vrlo jednostavna za pripremit, idealna za sve ljubitelje kokosa u slasticama.
Još je bolja ako se puni s domaćim pekmezom ili džemom, ali nema veze i onaj kupovni neće smetat, ako ga upotrijebite.
Sastojci
Za tijesto potrebno je:
– 150 g maslaca ili kvalitetnijeg margarina
– 200 g šećera + 1 vrećica vanilin šećera
– 1/2 čaše masnijeg kiselog vrhnja / 60 ml
– 6 svježih žumanjaka
– 250 g kvalitetnijeg brašna + za radnu površinu / par većih žlica
– 1 vrećica praška za pecivo
– malo soli
Za šaum od bjelanjaka potrebno je:
– 6 svježih bjelanjaka
– 200 g šećera
– 1 vrećica vanilin šećera
– 50 – 60 g kokosovog brašna
Za punjenje potrebno je:
– 150 – 200 g marmelade, pekmeza po želji / marelica, jagoda, višnja
i još
– 50 – 60 g kokosovog brašna za posip po šaumu od bjelanjaka
Priprema
Pjenasto miksajte maslac, sa šećerom i vanilin šećerom.
Neprestano miksajući dodajte žumanjke i kiselo vrhnje, kad ste dobili pjenastu masu, postupno dodajte brašno i prašak za pecivo, s malo soli.
Finu i kompaktnu smjesu lagano prebacite u namašten i brašnom posut pleh za pečenje. Ono mora biti dva prsta debljine (veličina moga pleha je 20×30 cm).
Pećnicu prethodno zagrijte na 190 stupnjeva i pecite cca-20 minuta. Kada je tijesto pečeno izvadite ga iz pećnice i malo prohladite.
Toplo tijesto “bogato” premažite s marmeladom od marelica, jagoda po želji. Pospite s kokosom i čvrsto tučenim snijegom od bjelanjaka.
Vratite u toplu pećnicu i “sušite” na 150 stupnjeva, cca-20 minuta, tj. dok ne dobije svjetložutu boju izvadite iz pećnice opet pospite s kokosom i vratite u isključenu pećnicu.
Posluživanje
Kolač dobro ohladite, režite ga na štanglice, a prilikom rezanja nož neprestano kvasite s hladnom vodom da se šaum ne bi lijepio.
Izvor: coolinarka.com
0 Primjedbe