Sastojci:
– 5 jaja
– 8 kašika šećera
– 8 kašika ulja
– 8 kašika brašna
– 3 kašike kakaa
– prašak za pecivo
Fil 1:
– 8 dl mlijeka
– 15 kašika šećera
– 8 kašika gustina
– 250 g margarina
Fil 2:
– 0,5 l šlaga
– 100 g mliječne čokolade
– 150 g čokolade za kuhanje
Zaljev:
– šolja vode
– šolja šećera
Priprema:
Umutiti sastojke za biskvit i peći na 200 stepeni. Dok se peče provreti zaljev. Pustiti da se oboje skoro ohladi, pa zaliti.
Prokuhati mlijeko i šećer, dodati gustin umućen u mlijeku (uzeti od 8 dl). Kašike gustina treba da su s vrhom, ali ne baš prepune.
U ohlađen fil dodati prethodno umućen margarin, pa premazati po kolaču.
Izlomiti čokolade u tečni šlag i pustiti da vrije na laganoj temperaturi dok se čokolada potpuno otopi.
Ostaviti da se napola ohladi, pa polako preliti po kolaču. Prvi put kad sam pravila bio mi je vruć fil i kako sam ga izlila na bijeli fil odjednom se napravila rupa
Isto tako, kad stavljate bijeli fil dobro poravnajte da čokolada ne bi bila deblja tamo gdje je kolač niži.
Ostaviti u frižideru dok se čokolada stvrdne i onda staviti foliju na tepsiju.
Izvor: torteikolacici.com
0 Primjedbe