Predivan, kremast kolač koji može biti i torta, a može se pripremati sa bilo kojim voćem sa potpunoistim postupkom. Divan je i sa višnjama i mix voćem koje kisi, idealno leti.
Sastojci za koru:
- 5 belanaca
- 5 kašika šećera
- 3 kašike brašna
Preliv:
- 100 gr čokolade
- 3 kašike ulja
- 5 – 6 kašika mleka
Vanila deo:
- 1l mleka
- 5 žumanaca
- 5 kašika šećera
- 6 kašika gustina ( skrob, nišesta )
- 200 gr margarina
- 100 gr šećera u prahu
Jagoda deo:
- 500 gr jagoda ( bilo kojeg voća )
- 300 ml soka od jagoda, višanja, bilo kojeg crvenog
- 3 kašike šećera
- 2 kašike gustina ( može i brašna ako se nema )
- 500 ml slatke pavlake
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom pa umešti brašno i sjediniti žicom.
Istresti u obložen pleh 30 x 20 cm i staviti da se peče 15 minuta.
Kora je gotova kada blago požuti odgore.
Izvaditi koru, ohladiti pleh, skinuti papi.
Pripremiti preliv tako što otopite čokoladu sa uljem, sklonite sa vatre, dodati mleko, treba da bude redje, da bi se lako seklo kasnije.
Preliti preko kore i staviti u frižider.
Od mleka odvojiti 300 ml, pa dodati žumanca, gustin i šećer i umutiti.
Ostatak mlekas taviti da provri pa zakuvati umućenu smesu.
Mešati dok se ne zgusne i skloniti sa vatre.
Staviti foliju ili kesu pa ostaviti da se ohladi.
Ispasirati ili izblendirati jagode, dodati sok i šećer pa staviti na vatru da vri.
Neka vri minuta pa zakuvati gustin razmučen sa malo vode i mešati
Mešati minut – dva i skloniti savatre takodje da se ohladi.
Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu pa dodati ohladjen krem od vanile i umutiti.
Ulupati slatku pavlaku, pa smesi dodati nekoliko kašika ( 3 – 4 ) i opet umutiti.
Želeu od jagoda dodati preostalu slatku pavlaku i umutiti.
Ako vam je pregusto uspite pola čaše mleka i umutite, biće super mazivo.
Na koru na kojoj je čokolada naneti jedan pa drugi ceo fil a odgore može dekoracija po želji.
Dobro ohladiti pa poslužiti.
Prijatno.
brzikolaci.com
0 Primjedbe