Fantastično kremasta torta kod koje se ništa ne peče. Turski keks koji nam je jako dobro poznat od Šeherezada torte se koristi i u ovoj kombinaciji. Krem je lagan i vazdušast, pa ukoliko ne nadjete turski keks uzmite kakao petit keks jer je torti potreban jedan jači ukus, sa običnim to neće biti to. Torta je visoka i samo je jedan paket keksa od 300 gr potrošen, može i dva ako pravite više redova jer fila baš baš ima mnogo. Petit keksa će trebati više jer je teži i deblji od turskog.
Sastojci:
- 1 pakovanje od 300 gr turskog keksa – petita će vam trebati više jer je on deblji i teži
- 1,5 l mleka
- 5 pudinga sa ukusom slatke pavlake
- 3 vanilin šećera
- 100 gr bele čokolade
- 250 gr maslaca ili margarina
- 6 kašika kristal šećera
- 250 gr šećera u prahu
- 200 ml slatke pavlake ( pavlake za šlag, hullala, megle, halta, kravica )
Priprema:
Krištal šećer, pudinge i malo hladnog mleka ( šolja ) pomešati, a ostatak mleka staviti na vatru da provri.
kada mleko provri zakuvati puding i mešati dok se ne zgusne.
Zgusnut puding skloniti sa vatre, dodati izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Zatim preko pudinga staviti foliju ili kesu, direktno na puding i ostaviti da se ohladi do sobne temperature, a zatim staviti sat vremena u frižider.
Kada se puding ohladio, maslac ili margarin sobne temperature umutite sa šećerom u prahu u velikoj posudi, jer će vam trebati baš velika.
Maslac i šećer treba da se lepo sjedine i razlete, penasto po činiji u kojoj mutite a ne da ostanu na mutilicama miksera ( za početnike ).
Zatim mutilice samo prebaciti u ohladjen puding pa i njega malo provrteti.
Uzeti nekoliko kašika, jedno 5, pudinga pa dodati umućenom maslacu, pa umutiti.
Dodati opet 5 kašika pa opet umutiti.
Preostali puding dodati u dva dela delu sa maslacem i sve zajedno izmutiti.
U posebnoj posudi umutiti slatku pavlaku, pa je dodati kremu od pudinga i maslaca.
Sve dobro umutiti. Paziti da na dnu posude ne ostane neumućenog pudinga, to proverite lopaticom ( za početnike ).
Keks podelite na 4 jednaka dela.
Ja sam slagala u djuveč tepsiju ( dublja tepsija ) u koju sam stavila kesu na dno. Red keksa pa red fila. 4 reda keksa i tri reda fila. Ostalo mi je malo fila koji sam sačuvala da premažem tortu odgore kada je budem izvadila iz tepsije.
Tepsiju sa tortom sam držala u frižideru oko 4h pa sam je okrenula na tacnu i premazala ostatkom fila i dekorisala.
Preferiram ovakav način jer ne trošim vreme na poravnavanje ivica, razilaženje keksa po tacni jer se ne umače u mleko.
Keks se naravno može poslagati u jedan red pa onda naneti velika količina fila, jer ga baš ima, ali je to nešto teži metod. Mnogo je lakše u tepsiji ili u obruču.
Gala tortu ohladiti pa poslužiti.
Izvor: brzikolaci.com
0 Primjedbe