Jedinstvena kombinacija kakao korica, lešnik korica, kora od belanaca, krema od čokolade i vanile i čokoladnog premaza… Torta bez imena ali i ukusa i izgleda za pamćenje. Parče koje sam uhvatile stoji nakrivo, ali moram da ga stavim, da ipak vidite kako izgleda unutra. Oprostite, žurila sam,a torta se pojela, nisam stigla da je bolje fotografišem.
Kora I:
- 5 jaja
- 250 gr šećera
- 250 gr brašna
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- 2 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
Kora II:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 1 kašika brašna
- 3 kašike mlevenih lešnika ( može i oraha )
- 1/2 praška za pecivo
- 150 gr čokolade
- 3 kašike ulja
- 3 kašike mleka
Kora III:
- 3 belanca
- 3 kašike šećera
- 3 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
Fil:
- 1 l mleka
- 10 kašika šećera
- 10 kašika gustina
- 11 žumanaca
- 200 gr čokolade
- 2 vanilin šećera
- 100 gr margarina
- 250 ml slatke pavlake
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 sepeni. Umutiti belanca sa šećerom pa dodavati žumanca uz mućenje, a takodje u mleko i ulje. Na kraju dodati brašno, kakao i prašak ze pcivo i sve sjediniti. Istresti u obložen pleh 30 x 20 cm pa staviti da se peče oko 25 do 30 minuta. Testirajte čačkalicom, tako ćete najbolje videti da li je pečena. Ohladjenu koru preseći vodoravno na 3 dela, za tortu nam je potrebno 2 kore a od treće dodavanjem eurokrema napravimo kuglice koje čokoladiramo i ostavimo za dekoraciju.
Treća kora: Zagrejati rernu na 200 stepeni pa umutiti belanca sa šećerom i umešati brašno i prašak za pecivo. Peći izmedju 10 i 15 minuta. Ohladiti.
Krem: Umutiti žumanca sa šećerom i gustinom, dodati malo mleka i izmutiti. Ostatak mleka staviti da provri pa zakuvati i mešati dok se ne zgusne.
Skloniti sa vatre, podeliti na dva dela pa ujedan dodati čokoladu, a u drugi vanilin šećer.
Sjediniti pa prekriti folijom i ostaviti da se hlade.
Ulupati margarin pa kada su filovi mlaki dodati pola u jedan fil a pola u drugi i izmutiti.
Ulupati slatku pavlaku pa pola dodati jednom a pola drugom filu.
Tamna kora, poprskati je mlekom, čokoladni fil, lešnik kora sa prelivom, vanila krem, bela kora od belanaca, beli krem, lepnik kora sa prelivom okrenuta naopako, čokoladni krem, i preko druga tamna kora poprskana mlekom. Okolo namazati tortu ako vam je ostalo malo filova pa dekorisati po želji.
Ja sam okolo namazala šlag krem od čokolade, kao i bodruru dole, a gore je ganache.
Čokoladni ganache:
- 200 gr čokolade
- 250 ml slatke pavlake
Zagrejati pavlaku da bude vrela, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se ne sjedinei dobije se lepa glazura. Kašikom po ivicama spuštati glazuru pa ostatak premazati preko kore.
Ubadati čokoladice po želji, a može se jednostavnije posuti orasima i lešnicima, narendati čokolada.
Prijatno.
0 Primjedbe