Napraviti pulled pork spremam se već jako dugo. Ustvari, zaintrigiralo me to jelo prije par godina na jednom adventu i oduševilo sasvim. No, budući se radi o jelu koje se priprema jako dugo, uvijek bih odustala i napravila od svinjetine nešto drugo i brže. Sve mi se oko tog pulled porka činilo prekomplicirano. Ooooo kako sam sam samo bila u zabludi! Jer, napraviti pulled pork, tu raskomadanu svinjetinu u sendviču, nešto je najjednostavnije što postoji! Istina, peče se jako dugo. Ali to je sva ‘komplikacija’. Nakon nekoliko sati pečenja dobijete meso toliko sočno i mekano da se bojim da vam neću uspjeti to opisati riječima.
Znači, kako napraviti popularni pulled pork pitate se? Evo kako! Nabavite veći komad svinjetine od vrata ili lopatice. Radila sam ovo i sa komadom karea, ali je bilo malčice presuho. Puno je bolje ako nabavite masniji komad, jer masnoća se tijekom te stvarno duge termičke obrade potpuno otopi i omekša meso. Ja sam ovo radila sa odkoštenim komadom mesa, mada vidim po internetu da ima ljudi koji ga spremaju i sa kostima. Moje je skromno mišljenje da je bez kosti bolje, pa vi vidite sami kako ćete 😉
Dakle, komad mesa lijepo obradite izvana, odstranite sve košćice i komadiće koji eventualno vise. Meso natrljate začinima, prepečete sa svih strana (a i ne morate), stavite u posudu za pečenje, zalijete tekućom marinadom i puknete sve poklopljeno u pećnicu na 150*C da se peče. Koliko? Onoliko koliko je meso teško x 2. Najmanje! Možete pečenje malo i produžiti. Npr. ja sam komad od 1,5 kg pekla 4 sata. I ispalo je super.
Za napraviti pulled pork ne treba previše umijeća. Samo puno strpljenja i malo ljubavi prema mesu. Dobro, puuno ljubavi prema mesu. Kod ovog jela je super to što ga ispadne stvarno jako puno. Idealno je stoga za pripremiti kada okupite kakav veći broj ljudi na nekom partiju ili jednostavno ako imate višečlanu obitelj na okupu. Bez brige, mesa će ostati dovoljno da si i sutradan ponesete za užinu na posao 😉
Pulled pork je u osnovi raskomadana svinjetina koja se miješa sa umakom u kojemu se meso peklo. Servirati se može na nekoliko načina. Uobičajeno je da mesni nadjev ide u hambi peciva ili lepinje uz zelenu salatu, svježi kupus ili salatu kakvu već želite. No, možete ovime nadjenuti i tortilje ili pak tijesto za pizzu, pa ćete dobiti pulled pork pizzu! Kako god da okrenete, nećete pogriješiti. Pulled pork je pravo mesno savršenstvo!
Pulled pork recept
POTREBNO:
- 1,5 -2 kg svinjskog vrata ili lopatice
- 3 žličice soli
- 3 žličice crvene začinske paprike
- 2 žličice dimljene začinske paprike
- 1 žličica papra
- 1 žličica čilija u prahu
- 1 žličica češnjaka u granulama
- 2 velika luka
- 3 češnja češnjaka
- 300 ml crnog vina
- 100 ml vode
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 3 žlice meda
- 3 suhe šljive
- 3 žlice soja sosa
- 50 g maslaca
PRIPREMA:
- Komad mesa natrljati sa svih strana suhim začinima. Po mogućnosti ostaviti tako začinjeno preko noći, ili bar 1 sat prije pečenja.
- Pomiješati mokre sastojke, dodati med, dodati luk nasjeckan na kockice i usitnjeni češnjak, šljive te 1 žličicu soli i 1 jednu žličicu papra.
- Meso stavite u posudu u kojoj će se peći (mora imati odgovarajući poklopac), prelijte tekućom marinadom sa lukom, poklopite i pecite u pećnici 3,5 sata na 150*C. Svakih sat vremena meso okrenite na drugu stranu i nastavite sa pečenjem. Nakon 3,5 sata, maknite poklopac, okrenite meso, pojačajte temperaturu pećnice na 200*C i pecite još 30 minuta.
- Nakon toga meso izvadite na stranu, a umak prelijte u veću tavu. Na jakoj vatri zakuhajte umak od pečenja i uz miješanje pustite da se umak zgusne i reducira. Nakon 10 minuta dodajte u umak 50 g maslaca, otopite ga i lagano prokuhajte sve skupa.
- Meso uz pomoću dvije vilice rastrgajte. Na većem pladnju pomiješajte meso sa umakom.
- Pulled pork ili raskomadana svinjetina je spremna za posluživanje. Napunite ovim nadjevom peciva, dodajte zelenu salatu i ribani kupus ili mrkvicu, može unutra ići i malo jogurta ili majoneze i uživajte u svim ovim predivnim okusima.
Dobar tek!
Recept u slikama:
0 Primjedbe