Brze somun lepinje sa jogurtom

 


Uvijek kada su ćevapi u pitanju, na pamet mi padaju i somuni. Jer, kakav bi to bio ćevap bez somuna?! No budući da za klasične somune od dizanog tijesta treba nešto više vremena, a kada su ćevapi na tapeti vremena nema, najčešće kupujem u pekari gotove lepinje. I odlučih zato napraviti ove brze somun lepinje sa jogurtom. Nije da su somuni iz pekare loši, ali volim ih napraviti sama. A sada kada imam brzi recept, to uopće nije problem.

Brze somun lepinje sa jogurtom, kao što im i sam naziv kaže brzo su gotove i jednostavno se pripremaju. U ovome receptu ne koristi se kvasac, već prašak za pecivo u kombinaciji sa jogurtom pa to uvelike skraćuje vrijeme pripreme. Sve se lijepo zamijesi, oblikuje i odmah ispeče.

Ako mislite da je komplicirano napraviti domaće somune, varate se. Trebat će vam samo cca pola sata vremena, malo truda i za čas ćete uživati u mirisu svježeg peciva iz svoje vlastite pećnice 😉

POTREBNO:

  • 350 g glatkog brašna
  • 250 ml jogurta
  • 1 žličica soli
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 žličice praška za pecivo

PRIPREMA:

  1. Pomiješati u jednoj posudi brašno, sol i prašak za pecivo. 
  2. Dodati jogurt i ulje pa umijesiti tijesto.
  3. Prebaciti tijesto na radnu površinu posutu brašnom pa tijesto kratko izmijesiti rukama. Ne smije se mijesiti predugo jer će pogače biti prežilave nakon pečenja.
  4. Podijeliti tijesto na 8 dijelova. Svaki dio oblikovati u kuglu pa ga rastanjiti ili rukama ili valjkom za tijesto na debljinu od 1,5cm.
  5. Lepinje peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 250*C 12 minuta. Budite oprezni prilikom stavljanja lepinja u pećnicu jer je jako vruće. Pećnica mora biti jako zagrijana kako bi se lepinje brzo ispekle sa svih strana. 
  6. Pečene lepinje do posluživanja čuvati u košari zamotane u kuhinjski ubrus.
  7. Dobar tek!

Recept u slikama:

recipeci.com


Objavi komentar

0 Primjedbe