Uvijek kada su ćevapi u pitanju, na pamet mi padaju i somuni. Jer, kakav bi to bio ćevap bez somuna?! No budući da za klasične somune od dizanog tijesta treba nešto više vremena, a kada su ćevapi na tapeti vremena nema, najčešće kupujem u pekari gotove lepinje. I odlučih zato napraviti ove brze somun lepinje sa jogurtom. Nije da su somuni iz pekare loši, ali volim ih napraviti sama. A sada kada imam brzi recept, to uopće nije problem.
Brze somun lepinje sa jogurtom, kao što im i sam naziv kaže brzo su gotove i jednostavno se pripremaju. U ovome receptu ne koristi se kvasac, već prašak za pecivo u kombinaciji sa jogurtom pa to uvelike skraćuje vrijeme pripreme. Sve se lijepo zamijesi, oblikuje i odmah ispeče.
Ako mislite da je komplicirano napraviti domaće somune, varate se. Trebat će vam samo cca pola sata vremena, malo truda i za čas ćete uživati u mirisu svježeg peciva iz svoje vlastite pećnice 😉
POTREBNO:
- 350 g glatkog brašna
- 250 ml jogurta
- 1 žličica soli
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 žličice praška za pecivo
PRIPREMA:
- Pomiješati u jednoj posudi brašno, sol i prašak za pecivo.
- Dodati jogurt i ulje pa umijesiti tijesto.
- Prebaciti tijesto na radnu površinu posutu brašnom pa tijesto kratko izmijesiti rukama. Ne smije se mijesiti predugo jer će pogače biti prežilave nakon pečenja.
- Podijeliti tijesto na 8 dijelova. Svaki dio oblikovati u kuglu pa ga rastanjiti ili rukama ili valjkom za tijesto na debljinu od 1,5cm.
- Lepinje peći u pećnici prethodno zagrijanoj na 250*C 12 minuta. Budite oprezni prilikom stavljanja lepinja u pećnicu jer je jako vruće. Pećnica mora biti jako zagrijana kako bi se lepinje brzo ispekle sa svih strana.
- Pečene lepinje do posluživanja čuvati u košari zamotane u kuhinjski ubrus.
- Dobar tek!
Recept u slikama:
0 Primjedbe